lauantai 2. huhtikuuta 2016

Nuppuja, nuppuja, nuppuja...

On ihana nuppujen aika. Yksi toisensa jälkeen santut ovat havahtuneet kasvuun kevätauringon valossa. Uusia tuoreita lehtiä nousee ja niiden keskelle tulee nuppuja.
Skärt Litet Moln on kukkinut koko talven. Yritin saada sen lepotilaan ja leikkasin kaikki kukkavanat pois. Mutta heti alkoi tulla uusia nuppuja. Niitä en hennonut leikata vaan annan niiden kasvaa.

Kaustinen teki jo muutaman kukan, jotka kuihtuivat pian, mutta uusia nuppuja on tulossa.

Pietarilainen. Luulin ensin, että tässä ei olisi vielä nuppuja, mutta tarkkaan katsoessa näkyy pienen pieni kukan alku lehtien lomassa.

Pixie Blue on tehnyt ensimmäiset kukat ja nuppuja on kymmeniä.

Pixie Blue. Tämä Pixie Blue on uutta sukupolvea, lehdestä kasvatettu taimi. Pienten lehtien välissä on heti kukkavanoja.

Pixie Bluen nuput lähikuvassa.

Taita ei ole vielä tehnyt nuppuja, mutta odotan paljon tältä vanhalta perininnesantulta, jonka sain ystäväni äidiltä.

Kun minun santtuni tekevät ensimmäisiä kevätnuppuja, ystäväni ikkunalla santut jo kukkivat! Tässä ystäväni Lilla Blåklockan täydellisen kauniina!

Ja samoin ystäväni ikkunalla Rob's Vanilla Trail kukkii jo täyttä päätä!
Ystäväni keittiön ikkuna on kerrotalon ylimmän kerroksen pohjoisen suuntaan oleva ikkuna ja sen ikkunan edessä olevalla pöydällä santut ja kaikki muutkin kukat kukkivat todella hyvin! Minun Lilla Blåklockan-santtuni ovat yhtä vaille menehtyneet ja se viimeinen sinnittelee jotenkuten. Kuitenkin tuo ystäväni santtu on ihan samaa kantaa, samasta emosta, sillä on samaa multaa ja se jopa kasvaa minun tekemässäni purkissa, sillä olen itse antanut sen hänelle! Ainoa ero on siis ikkuna ja valo-olosuhteet.  Tai sitten ystävälläni on santtujen kasvatuksen taikakonstit, joita hän ei kerro!

Minun santtuni ovat tällä hetkellä tällaisissa ryhmissä:
Keittön ikkunan edessä on santtuja amppelissa ja pöydällä

Olohuoneen santtuja kukkahyllyllä.

Olohuoneen pöydällä Vanilla Trail kauniissa lasimaljassa, kauniin pitsiliinan päällä, taustalla kauniit lasimaalaukset.

Yläkerran sivupöydällä villien saintpaulioiden lajikkeita

Työpöytäni edessä Valkoiset Kuningattaret

6 kommenttia:

 1. Nyt on varmaan santunkasvattajan paras aika. Pieniä nöyriä nuppuja nousee lähes joka kasviin. Ne ovat kuin pienia neitoja, jotka ujosti juuri ja juuri uskaltavat nostaa katseensa.

  En ole ostanut tänä keväänä vielä yhtään santtua keittiön ikkunalaudalle, mutta ensi viikolla aion kyllä pari hankkia ihan tämän postauksen innoittamana.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että nuppuaikana nuppuaika tuntuu parhaalta, mutta sitten kun on kukka-aika niin kukka-aika tuntuu parhaalta!

   Poista
 2. Suloisia pikkunuppuja, kukkavauvoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana blogi! Olen aina pitänyt santuista. Noin 30 vuotta sitten sain ne menestymään olohuoneeni ikkunalla. Kerrostalon hämärähköstä valaistuksesta huolimatta. Viime vuosina onnistun aina tappamaan ostamani santut. Kukkivat kun kaupasta kannan ja sitten nuukahtavat pois. Ei ymmärrä. Sitten luin blogisi ohjeita mullasta. Mielestäni kaupan valmis mullat on kumman kovia ja "kuivia". Tein ohjeesi mukaan sekoituksen ja tadaaa!! Eka kerran vuosiin minulla on hengissä ostamani santtu ja vieläpä hyvin voipa! Tästä innostuneena ostin pari lisää ihan marketista vain. Kun ne on niin kauniita.

   Poista
 3. Hei Marita, tosi hauska kuulla! Joskus miettii, onkohan blogistani oikeasti hyötyä santtujen kasvatuksessa ja ihana kuulla, että sinulle on ollut!
  Oletko huomannut fb-ryhmän nimeltä Saintpaulia-harrastajat. Suosittelen sitä, siellä voi kysellä ogelmista ja aina joku osaa vastata. Lisäksi toisilta harrastajilta voi edullisesti ostaa erikoisten saintpaulioiden lehtipistokkaita tai taimia. Mutta kyllä marketeistakin saa nykyisin hyvin kauniita erikoisia santtuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä vain lopeta tätä blogia! On niin mukava lukea ja katsella ihania kuvia. Ihan kuin "kylässä kävisi". :) Kiitos vinkistä, en ole huomat tuota fb-ryhmää.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.