perjantai 4. maaliskuuta 2016

Uusi kevät - uudet saintpauliat

Vihdoinkin tuli aika erottaa saintpaulioiden lehtipistokkaat toisistaan ja sai istuttaa ne omiin kauniisiin ruukkuihinsa! Ja silloin on aika myös herättää tämä Paavalinkukkablogi talviunesta. Tervetuloa jälleen seuraamaan santunkasvatusta ja muita kivoja juttuja vanhat ja uudet lukijat!
Lehtipistokkaista kasvaneet taimet lokakuussa 2015. Lehdet oli istutettu toukokuussa ja elokuussa.

Taimet toissapäivänä eli maaliskuun alussa 2016. Taimien takana rakkaat Pixie Pink-santut, jotka juuri samana aamuna vahingossa putosivat kukkapöydältä lattialle ja yritän ne pelastaa!

Taimien erottaminen alkaa.

Taimet eroteltuina ja istutettuina uusiin purkkeihin. Punaisissa purkeissa pelastetut Pixie Pinkit. Vihreissä purkeissa uusi tuttavuus: Taita. Sinisissä purkeissa vanha rakas Pixie Blue. Keltaisissa purkeissa Persian Lace, Ionanatha ja Rupicola.
Monet saintpauliankasvattajat ovat tänä talvena kertoneet kasviensa riutuvan, koska pitkään oli hyvin vähän valoa. Minulla on menehtynyt monta erikoislajiketta ja kaikki yllätyssanttujen lehtipistokkaat, joista kerroin syksyn viimeisessä postauksessa. 
Talven aikana kuolleita santtuja. Surullinen näky.
Miksi joku santtu kuolee ja toinen ei. Vastausta tähän ei kukaan oikein osaa sanoa. Hoidolla on oma vaikutuksensa, mutta jos antaa samanlaista hoitoa kaikille, niin silti kaikki eivät menesty samalla tavalla. Lajikkeellakin on vaikutuksena, mutta samankin lajikkeen kaksi yksilöä voivat kasvaa hyvin eri tavalla:
Saintpaulia Ionantha White lajikkeen kaksi samaan aikaan istutettua yksilöä, saanet samaa hoitoa samalla pöydällä samassa huoneessa. Ero on silti melkoinen, Onneksi molemmat ovat hengissä talven jälkeen.
Neljä Valkoista Kuningatarta työhuoneen ikkunalla voivat erinomaisilta.

Olohuoneen ikkunalla minikokoisista santuista on hengissä tämän verran.

Keitiössä lisävalon alla olleet kasvit ovat jotenkin väsähtäneitä, mutta henki pihisee. Lilla Blåklockan kasvaa pois purkistaan mutta yksi nuppu on ilmestynyt.

Milky Wayn heleä vihreys on tallella

Booman on yhtä vahva kuin ennenkin
Kukkia minulla on tällä hetkellä vain kahdessa santtuyksilössä. 
Skärt Litet Moln on kukkinut aivan koko talven. Tosin se on kasvivalon alla, mutta kuitenkin. Mietin, että jaksaako tämä kukkia vuoden ympäri, vai pitäisikö se keinotekoisesti laittaa lepäämään välillä. En haluaisi että tälle kävisi niinkuin aiemmin Kompikselle, joka kukki ja kukki aina vaan, kunnes yhtäkkiä kuoli ihan lyhyessä ajassa.

Uusi ihana santtuni, Kaustinen. Vanha perinnesanttu, jonka sain saintpaulian harrastajien facebooksivun kautta. Lehdet ovat hauskasti piparkakkureunaiset ja tämä on kestävä ja runsaskukkainen lajike.

10 kommenttia:

 1. Kevät on täällä! Kivaa nähdä, mitä santuille kuuluu. Paljon heitä on näköjään hengissä talven jälkeen, hieno juttu! Kaustinen näyttää kivalta tuttavuudelta.

  MB

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaustinen on todella hauska ja sillä on niin hauska nimikin! Tämä rekisteröimätön epävirallinen nimi ei juonnu kylläkään Jaska Jokusen lintuystävästä vaan siitä, että kasvin esiäiti on kasvanut Kaustisilla.

   Poista
 2. OOOOO!!! Tervetuloa takaisin Paavalinkukka. Todella mielenkiintoista tuo, kun joku yksilö kuolee ja toinen pärjää samalla hoidolla. Siinä voisi olla vaikka väikkärin paikka jollekin kasvitieteilijälle. Minä jaksan katsella vain kukkivia santtuja nykyään, joten nostan hattua, kun jaksat hoitaa niitä pikku surkimuksiakin, että jospa ne vielä virkoaisivat.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surkimuksista ei tule kukkia, joten kyllä minä ne sitten pois heitän. Koskaan en ole saanut yhtään tuhoutumaan lähtenyttä yksilöä virkoamaan, vaikka olen mitä yrittänyt. Ainoastaan se on onnistunut, että tuhoutumaan lähteneestä olen ottanut lehtiä (ennen lopullista tuhoa)ja kasvattanut niistä uudet yksilöt. (Kuten kävi Pixie Pinkin kanssa). Aina ei onnistu sekään!
   Mutta jos santtu voi hyvin viherkasvina, niin kyllä sen kukkia on ilo odottaa!

   Poista
 3. Tervetuloa takaisin talviunilta! Kaustinen näyttää hauskalta.

  Pahoin pelkään, että minun santtuni on muuttumassa surkimukseksi. Sattuneesta syystä laiminlöin sen hoitoa koko loppukesän ja alkusyksyn ja nyt näyttää toivottomalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna mennä vaan! Sinulla on ihan pätevä ja hyväksyttävä syy! Toimitan sinulle uuden santun, kunhan taimet alkavat tehdä nuppuja.
   VE

   Poista
 4. Tervetuloa kevät, valoisuus ja Santut��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tervetuloa kaikki kommentoijat!
   VE

   Poista
 5. Kiva että paavalinkukkablogi käynnistyi jälleen!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.