sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Syysiloa paavalinkukista

Puutarhan kesäkukat on jo heitetty kompostiin ja perennatkin ovat valmistautumassa talveen. Sitä enemmän iloa tuottavat ne muutamat paavalinkukat, jotka kotona vielä kukkivat.

Amppelissa riittää vielä valoa ja siihen laittamani Vanilla kukkii vielä ihanasti. Toinen Vanillani, joka on ollut ikkunan lähellä, mutta ei amppelissa, lopetteli kukkimisen viime viikolla.
Pyöreä metallikaari kehystää kukan kauniisti.
Toisessa amppelissa on Skärt Litet Moln
Amppeleita ei ikkunaan mahdu määräänsä enempää, mutta toiseksi paras paikka on korkea malja. Maljassa on vaaleanpunainen ruusumainen saintpaulia, jonka sain ystävältä lahjaksi pari viikkoa sitten.

Todella kuin ruusukimppu!
Eilen katseeni kiinnittyi tähän vanhaan ystävään, nimittäin sen lehtiin. Katsoin, että kylläpä sillä on hyvinvoivat terveet ja kiiltävät lehdet, kauniina ruusukkeena, eikä yhtään virheellistä lehteä. Silloin huomasin, että lehtien keskellä on kukan nuppu! Kun kasvi voi hyvin, se saattaa alkaa kukkia näin lokakuussakin.

Nuppu siinä on! Nimilapussa lukee "standardi vaaleansininen" ja siniseltä nuppu vaikuttaa.
Lehdet, joita olen laittanut juurtumaan, on pitänyt siirtää jo keinovalon alle. Nyt minulla onkin aika monta lehteä juurtumassa:
Vasemmalta Taita (istuettu 12.5.), Pixie Blue (12.5.), Pixie Blue (28.7.) sekä Persian Lace, S. Rupicola ja S. Ionantha (24.6.)

Monelaisia yllätyssanttuja
Jos haluaa itselleen kokoelman erilaisia kauniita erikoislajikketia, kannattaa ehdottomasti liittyä Facebook-ryhmään nimeltä Saintpaulia-harrastajat. Ryhmässä voi saada toisilta harrastajilta uusia lajikkeita. Elokuussa ostin ryhmän ylläpitäjältä kokonaisen "paketin" erilaisia santtulajikkeita. En ole mistään katsonut enkä kysynyt, millaisia näistä pitäisi tulla. Nämä saavat olla jännittäviä yllätyssanttuja! Sitten kun joku kukkii, tutkin, onko kukinta sellainen kuin lajikkeella kuuluu, vai onko tapahtunut muutos eli "sporttaaminen". Yllätyslehdillä on laatikossa vain numerot, lajikkeiden nimet ovat tallessa, mutta pidän ne piilossa. Numero 6 on kuollut ja numero 14 on kuolemassa, toiset voivat hyvin. (Numeroa 12 on kaksi lehteä)

Kaksi erikoislehteä minulla on vielä erikseen juurtumassa:
Kaksi vanhaa perinnesanttua, Kaustinen ja Pietarilainen. Kaustiselle on tullut pieniä poikasia "selän taakse". Pietarilainen ei ole vielä aktivoitunut. Molemmat on istutettu 4.8.
Erikoisesti olen iloinnut jo pari kuukautta kukkineista valkoista santuistani. Ostin pari vuotta sitten ihan "tavallisen" valkoisen saintpaulian kukkakaupasta ja se on osoittautunut suorastaan epätavallisen hyväksi kukkijaksi. Kutsun tätä kasvia Valkoiseksi Kuningattareksi. Olen lisännyt sitä lehdistä jo monta kertaa ja antanut monta kaunista valkoista kukkijaa lahjaksi, itselläni on nyt neljä yksilöä. Ne ovat kukkineet lähes koko kesän, mutta aina vain yksi tai kaksi kerrallaan. Tällä hetkellä kukkii kolme. Ne ovat työpöytäni edessä olevalla ikkunalaudalla ja siinä kokeita korjatessa tai tunteja valmistellessa on rentouttavaa välillä katsella niiden kauneutta.

Valkoiset kuningattaret auttavat matematiikan koepinon korjaamisessa.
Kuten aikaisempinakin vuosina Paavalinkukka-blogi jää nyt talvitauolle. Kun uusi kasvukausi alkaa maaliskuussa, jatkan taas blogin päivityksiä.


4 kommenttia:

 1. Katselin mielenkiinnolla erityisesti niitä kuvia, joissa oli juurtumaan laitettuja lehtiä. Yhdessä luki, että on laitettu juurtumaan 4.8. Ja nyt oli lehden takana pieniä uusia alkuja. Oletko seurannut mikä on tyypillisin aika uusien lehtien alkaa kasvaa. Siis monenko viikon päästä. Joskus kauan sitten olen yrittänyt juurruttaa santun lehtiä, mutta se ei onnistunut. Olisiko syy se, että en jaksanut odottaa tarpeeksi kauan vai oliko kastelu jotenkin epäonnistunut. Ehkä olet jossain postauksessa tästä kirjoittanutkin, mutta en muista yhtään.


  Ava

  VastaaPoista
 2. En ole huomannut mitään sääntöä. Uusien taiminen nouseminen voi kestää kuukaudesta puoleen vuoteen tai jopa enmmän. 4.8. on istutettu sekä Kaustinen että Pietarilainen, ihan samana päivänä, mutta vain Kaustinen on tehnyt poikasia. Asia riippuu siis lajikkeesta.
  Toisaalta ensimmäisessä taimikuvassa on Pixie Blue lajiketta istutettu sekä 12.5. että 28.7. ja taimet ovat melkein saman kokoisia tällä hetkellä, vaikka on kyse samasta lajikkeesta.
  Siinä facebookryhmässä josta edellä kerron on keskustelu siitä, nopeuttaako lehden puoliksi leikkaaminen taimenten kasvua. Päätin kokeilla myös tätä ja siksi laatikoissa osasta lehtiä on leikattu yläosa pois. Mutta ei mitään sen suurempaa vaikutusta ole näköjään silläkään.

  Niin kauan kuin lehti on elossa, toivoa poikasista on. Jos lehti kuolee, sen kyllä huomaa kuten noissa yllätyslehdissä numero 6 on selvästi jo kuollut ja numero 14 kohdalla toivo on mennyt. Siis jos heitit lehtesi pois ennen kuin ne olivat tuollaisia ruskeita (ihan selvästi kuolleita) , et odottanut tarpeeksi kauan.
  Jos lehdille antaa kasvivaloilla lisävaloa, taimien kasvaminen on kyllä nopeampaa kuin ilman kasvivaloa, se on ainoa sääntö, jonka olen huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, edellä meni välillä sekaisin sanat taimi ja taimen, mutta kaipa asia silti selviää. Mitään kaloja en kasvata vaan kukkia!

   Poista
 3. Hei,

  Kevät jo alkaa kutitella - ainakin minun mielessäni :)
  Ovatko taimet selvinneet pimeyden yli?

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.