perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kuka olet tumma kaunotar?

Prismasta ostamani Saintpaulia (2,75€)


Muutama päivä sitten kotikaupunkini suuressa Prisma-tavaratalossa silmiini osui erikoisen kaunis tumman punavioletti saintpaulia. Mieleeni tuli kysymys: Olinko mennyt merta edemmäs kalaan, kun olin tilannut erilaisia saintpauliantaimia ulkomailta? Tästä sain itselleni helposti ja edullisesti erikoisen värisen, kauniin, terveen ja hyvinvoivan kasvin ilman muuta vaivaa kuin parin hassun euron maksaminen marketin kassalla!



Mielenkiinnolla tutkin kukkasen kääremuovia. Siinä luki ”kauniisti kotimainen”, eikä mitään muuta. Ei lajikkeen nimeä, ei kasvattajapuutarhaa, ei mitään! No oli sentään viivakoodi ja sen alla numero 6 417055 001007. Menin Prisman neuvontaan ja pyysin heitä katsomaan viivakoodin avulla, mikä saintpaulialajike on kyseessä ja missä puutarhassa se on kasvatettu. Olin todella hämmästynyt, että heillä ei ollut koneessaan sellaisia tietoja. Kun sitä siinä ihmettelin, neuvonnan virkailija soitti lopulta kukka-osaston vastaavalle ja häneltä saatiin tieto, että kasvi on tullut Helsingin kukkatoimituksesta. Mitään muuta tietoa heillä ei ollut.



Internetistä löysin yrityksen Helsingin kukkatoimitus oy. Tämä yritys ei kasvata kukkia vaan on koristekasvien tukkumyyntiin, maahantuontiin ja ulkomaanvientiin erikoistunut yritys. Lähetin heille kirjeen ja kysyin, olisiko heille mahdollista viivakoodinumeron ja kukkasen kuvailuni perusteella tietää, mistä puutarhasta ostamani kukka on peräsin. Iloisesti yllätyin, kun tuli vastaus, että kukka on todennäköisimmin peräisin Ylitalon puutarhasta Oripäästä.



Internetistä löysin Ylitalo oy:n kauppapuutarhan. Tämä yritys kasvattaa monenlaisia kukkivia ruukkukasveja mm saintpaulioita. Heidän sivullaan on hyvä esittelyvideo yrityksestä. Videon lopussa toimitusjohtaja Arvo Ylitalo suosittelee nimenomaan saintpauliaa pitkäaikaiseksi kukkaystäväksi. Lopuksi hän sanoo sydäntäni erikoisesti lämmittävät sanat: ”Saintpaulia ei ole mikään kertakäyttötuote”!!!



Kirjoitin Ylitalo oy:lle ja kysyin, tunnistavatko he ostamani kukan omakseen ja tietävätkö he kukan lajikkeen nimen ja alkuperän. Jälleen sain iloisen yllätyksen, kun Ylitalon puutarhasta tuli vastaus. He kasvattavat noin 600 000 saintpauliaa vuodessa, erilaisia lajikkeita on noin kaksikymmentä. Kukkien taimet he hankkivat eri puolilta Eurooppaa sellaisista puutarhoista, jotka ovat erikoistuneet saintpaulioiden jalostukseen ja taimien tuottamiseen. Minun Prismasta ostamani kukkasen taimi on tullut Holtkampin puutarhasta Saksasta.



Internetistä löytyi sitten  Holtkampin puutarha. Tämä yritys on erikoistunut Saintpaulia ionanthan hybridien jalostamiseen, lisäämiseen ja jakeluun. Holtkampin sivustolla on selkeä kuvasto heidän tuotteistaan. Sinisiä saintpaulioita on kolme erilaista, roosanvärisiä on neljä, punaisia neljä, kaksivärisiä yksitoista, valkoisia kaksi sekä yksi merkillinen erikoisuus: saintpaulia, joka tekee paljon nuppuja, mutta nuput eivät koskaan aukene. Minun Prismasta ostamani saintpaulia on punaisten sivulla, se on heidän lajikkeensa nimeltään ”Type 61”



Holtkampin puutarhaan en enää rohjennut kirjoittaa. Heidän sivuiltaan löytyy kuitenkin tieto siitä, että heillä on suuret kasvihuoneet paitsi Saksassa, myös Zimbabwessa Afrikassa.



Nyt voin kuvitella oman kukkaseni koko tarinan:



1.) Holtkampin puutarhan tuotekehitysosastolla suoritetuissa Saintpaulia ionanthan jalostuskokeissa havaittiin kaunis tummanpunavioletti saintpaulia. Uusi värimuunnos sai nimekseen ”Type 61”. Kukka päätettiin ottaa tuotantoon, joten sen lehdistä alettiin kasvattaa uusia yksilöitä ja niiden lehdistä taas uusia kunnes vakaita yksilöitä oli sata. Näistä yksilöistä leikattiin 1000 lehteä ja ne lähetettiin yhtiön kasvihuoneille Zimbabween.



2.) Zimbabwessa 1000 lehteä istutettiin multaan ja niistä kasvoi 1000 kasvia. Kasvien ei annettu kukkia, sillä niistä haluttiin vain lehtiä, joita saatiin jonkun ajan kuluttua 10 000. Ne taas istutettiin multaan ja niistä saatiin 10 000 kasvia, joiden ei annettu kukkia, vaan jonkin ajan kuluttua korjattiin satona 100 000 lehteä. Nämä satatuhatta lehteä istutettiin vielä kerran ja annettiin kasvaa sen verran, että uudet pienet alkeistaimet nousivat emolehden viereen. Alkeistaimet (niitä oli yhteensä noin 300 000) irrotettiin varovasti emolehdistä ja lähetettiin lentopostina Saksaan.



3.) Saksassa Holtkampin puutarhassa 300 000 alkeistainta istutettiin juurtumaan taimipotteihin. Kun juurtuminen oli tapahtunut, tuote oli valmis. 300 000 juurtunutta pikkutainta taimipoteissa odotti ostajia. Kun Ylitalon puutarhasta tuli tilaus, lähetettiin heille heidän haluamansa määrä erivärisiä lajikkeita, joukossa myös Tyyppi 61:n taimia.



4.) Ylitalon puutarha istutti taimet mustiin muoviruukkuihin ja kasvatti kasvit valohoidossa kunnes ne kukkivat kauniisti.



5.)  Helsingin kukkatoimitus oli saanut Prismalta tilauksen saintpaulioista. He tilasivat ne Ylitalon puutarhasta, joka toimitti heille valikoiman erivärisiä lajikkeita. Siinä mukana lähti myös Tyyppi 61:n kukkasia, jotka tulivat kotikaupunkini Prismaan.



6.) Minä astelin sisään Prismaan, ihastuin ja ostin Tyyppi 61:n



Edellä oleva tarina on mielikuvitukseni tuotetta, mutta se VOI olla ihan mahdollinen tapahtumien kulku. Yksityiskohdat ja lukumäärät tietysti ovat ihan keksittyjä, mutta jotenkin noin sen täytyy mennä. Tuotantokustannukset minimoituvat kun hidas ja paljon käsityötä vaativa kasvien lisäys tehdään Zimbabwessa. Afrikassa työvoima- ja kasvihuoneiden lämmityskulut ovat alhaisemmat kuin Euroopassa. Rahtikulut puolestaan minimoituvat siten, että saintpaulioita ei lähetetä kukkivina, koska silloin pitäisi lähettää kukan mukana myös multaa. Lähetetään ainoastaan lehtiä ja pikkuruisia alkeistaimia, joiden kasvattaminen kukkiviksi tehdään kuluttajia lähellä.



Jos taimet voitaisiin kasvattaa suoraan siemenistä, saataisiin nopeammin paljon taimia, sillä yksi ainoa kukkanen tuottaa 300-600 siementä. Jalostettujen saintpaulioiden siemenistä ei kuitenkaan tule kaikista tasaisesti samannäköisiä eikä samanvärisiä. Siemenkasvatusta käytetään kukkien jalostuksessa ja sillä nimenomaan haetaan uusia kauniita värejä ja muotoja.



Holtkampin sivulla olevissa tuotteiden kuvissa olevat lajikkeet ovat hyvin kauniita. Mielestäni ne ovat kauniimpia kuin monet harrastajien kokeiluristeytysten tuotteet. Mutta ehkä niistä puuttuu jokin harrastajakokeilujen jännittävä momentti. Kaikki kukat ovat malliltaan hyvin samankaltaisia standardikokoisia, kauniin ruusukkeisesti kasvavia, sanoisinko täsmällisen näköisiä. On selvää, että miljoonia taimia tuotettaessa on kasvatettava juuri sellaisia terveitä, runsaasti kukkivia ihastuttavia kasveja, joihin kuluttaja rakastuu ensi näkemältä ja ostaa kotiinsa, kuten minulle juuri kävi! 



Uusi tumma kaunotar (Tyyppi 61) vaaleanpunaisen ja sinivioletin ystävyksen välissä. Kokeilin kukkien kuvaamista erivärisiä taustoja vasten. Taustan värillä on suuri vaikutus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.